Tiener bouwt fusiereactor

In het kader van nieuwsberichten die de moeite waard zijn, bouwt een zeventienjarige tiener zo maar even een kernfusiereactor.

Goed, hij verbruikt op dit moment nog meer energie dan hij opwekt, maar de rest van de mensheid is al jaren bezig en heeft nog niets bereikt.

2 Responses to “Tiener bouwt fusiereactor”

 1. sebastiaan says:

  Goed. Poging doen om een genuanceerd commentaar op je post te geven. Het nieuwsbericht is zeker de moeite waard, erg knap wat ie gedaan heeft. Het is echter niet nieuw. Hij heeft techniek en kennis gebruikt die al zeker vanaf de jaren zestig bekend is. Doet overigens niks af aan z’n prestatie. Die gast moet echt iets natuurkunde-achtigs gaan studeren.

  Je opmerking dat “de mensheid al jaren bezig is en nog niets heeft bereikt” zou ik graag eens wat argumenten voor zien, want die slaat (sorry dat ik het zeg) volkomen de plank mis :)

  Dit jaar heeft de grootste tokamak ter wereld (JET – Joint European Torus) voor het eerst break-even gedraaid, dat wil zeggen: er komt net zoveel uit als er in gaat. Let wel: thermische energie. We zijn nog lang niet op het punt dat al die energie ook werkelijk in elektriciteit er uit komt.

  Toevallig was gisteren in het nieuws dat de overeenkomst voor het bouwen van de ITER-kernfusiereactor is gesloten. ITER is het grotere broertje van JET, en zal 10x zoveel energie produceren dan er in gaat. We zijn er nog lang niet, men verwacht binnen 50 jaar commerciele reactoren te kunnen bouwen die inderdaad significant kunnen bijdragen aan het energieprobleem waar we helaas best wel last van gaan hebben.

  Vandaag zag ik een sheet van iemand van FOM Rijnhuizen (instituut voor plasmafysica) waarin de wet van Moore (jou welbekend) in een grafiek was uitgezet, samen met het rendement van kernfusiereactoren vanaf de jaren zestig. Grappig om te zien dat de grafiek van kernfusie een steilere helling kent dan die van Moore. Heel de wereld loopt te miepen dat het zo lang duurt met die kernfusiereactoren, maar ondertussen zit er in fusiereactoren meer vooruitgang dan in je eigen pc! Wat nou, stilstand…

  groetsels,
  -sebastiaan, die vindt dat mensen nou eens moeten stoppen met zaniken over fusie en er gewoon een bak geld en wat geduld tegenaan moeten gooien.

 2. Michel says:

  Wow, indrukwekkende post Sebas :)

  Ik moet bekennen dat ik bijzonder weinig van natuurkunde, laat staan kernfusie weet, dus mijn post is vooral bedoeld als een geïnteresseerde, ongenuanceerde plug van het nieuwsbericht.

  Goed om te weten dat \’we\’ (de mensheid) al een stuk verder zijn en wat mij betreft investeren we behoorlijk in de ITER (waar ik overigens wel al van gehoord heb).

  Dan doet het er meteen niet meer toe waar alle politieke partijen staan ten opzichte van kern(splitsings)energie :)

  By the way: Moore heeft pas gemeld dat zijn eigen wet niet meer van toepassing is, dus jullie natuurkunde jongens gaan harder dan de computerhardwaregeeks :P