Zeg nee tegen de harde knip!

Verbodsbord harde knipHet is al een paar jaar geleden dat het kabinet plannen presenteerde om het wiskunde-onderwijs op de middelbare scholen op een nadelige manier te hervormen. De wiskunde- en informaticastudieverenigingen van Nederland reageerden daar collectief op met de actie Lieve Maria. Een open brief aan toenmalig minister van onderwijs Maria van der Hoeven, die de landelijke media haalde.

Teken de petitie op zegneetegendehardeknip.nl!

Ondertussen heeft Maria haar stoel afgestaan aan Ronald Plasterk, die het tijd vond om weer eens een ondoordacht voorstel de wereld in te schieten: de “harde knip”.

De bachelor-masterstructuur is namelijk destijds gebaseerd op de gedachte dat door het universitair onderwijs op te delen in twee delen, de basis in de bachelorfase en de specialisatie in de masterfase, het voor studenten makkelijker wordt om verschillende delen van de studie aan verschillende universiteiten in misschien wel verschillende landen te volgen. Een nobel streven, waar in de praktijk ook zeker gebruik van wordt gemaakt (bijvoorbeeld door mijn goede vriend Bas, die op het punt staat voor twee jaar naar Zweden te vertrekken).

Niet iedereen heeft er echter even veel behoefte aan om die indeling tussen bachelor en master zo scherp te stellen. Het merendeel van de studenten stroomt na hun bachelor nog altijd door naar een interessante master op dezelfde universiteit.

Het zal geen verrassing zijn dat die studie niet altijd even “nominaal” verloopt, hoe ideaal dat beeld ook mag zijn. Een maandje studievertraging zit in een klein hoekje en als je jezelf tijdens je studie ook nog op manieren wil kunnen ontplooien die niet uit een boekje komen, zorgen extracurriculaire activiteiten er al snel voor dat het studieprogramma niet helemaal zoals gepland verloopt. Voor een goede student is dat gelukkig helemaal geen probleem. Na wat schuiven met vakken is een alternatieve studieplanning zo gemaakt; daar ben je zelf verantwoordelijk genoeg voor.

Helaas lopen juist daarbij sommige studenten tegen de beperkingen van de scheiding tussen bachelor en master aan. De bachelorfase duurt tenslotte maar drie jaar, dus als je in je tweede of derde jaar studievertraging oploopt, kan het maar zo voorkomen dat er in een bepaald kwartiel geen vakken meer over zijn die je nog kunt volgen, maar dat je ook je bachelor nog niet hebt afgerond. Een situatie waar ik na een jaar bestuur bij Inter-Actief in kwam, omdat ik braaf al mijn eerste- en tweedejaars vakken had voltooid, maar de derdejaarsvakken allemaal voor een heel semester waren, dat helaas al begonnen was.

Gelukkig zijn de meeste universiteiten redelijk pragmatisch: als je een goede reden hebt, mag je best beginnen met het volgen van mastervakken. Bij ons op de Universteit Twente heet dat “verweven studeren”, en die regeling voorkwam bij mij een vol kwartiel (15 EC) aan studievertraging. En het is precies die soepelheid die door het voorstel van minister Plasterk wordt aangepakt. Een slechte zaak dus, die harde knip. Teken daarom de petitie op www.zegneetegendehardeknip.nl tegen dit voorstel, dat ondanks zijn goede bedoelingen precies dat tegenwerkt waar het voor bedoeld is.

2 Responses to “Zeg nee tegen de harde knip!”

  1. Pingback: Lars

  2. Pingback: Michel