Discriminatie

Gisteravond ben ik voor het eerst in mijn leven geweigerd aan de deur bij een kroeg. Niet omdat ik te veel gedronken had, niet omdat ik witte afgetrapte gympen droeg en ook niet omdat ik een te groot mes op zak had. Nee, ik werd geweigerd op grond van mijn seksuele geaardheid.

Ik had namelijk aan mijn zusje, die helemaal vanuit Nijmegen kwam met een volle bus, beloofd dat ik ook langs zou komen in het Bölke. Een gay-kroeg waar ik gezien het aantal homoseksuele vrienden waarmee ik goed op kan schieten, zo ooit wel eens kom. Aan de deur bleek het echter nogal lastig aan die belofte te voldoen: met een strak gezicht vroeg de portier “Wie van jullie is homo?”, waarna er in het gezelschap waarin ik verkeerde slechts 1 hand opgestoken kon worden. “Dan komen jullie er niet in”, was dan ook het antwoord.

Nu kan ik me ergens wel voorstellen dat de eigenaar van deze tent niet wil dat zijn tent verwordt tot een kroeg zoals er al zo veel van zijn in Enschede. Dat het wel een plek blijft waar je je als homo op gemak voelt, en niet in de minderheid, maar hier kan ik echt geen begrip voor opbrengen. Mag je als homo geen heteroseksuele vrienden hebben? Moet er straks aan de deur van andere kroegen ook gecontroleerd worden op seksuele geaardheid? Wat mij betreft niet.

Onder het motto “graag of niet” was ik eigenlijk al pissig weggelopen, op weg naar een plek waar ik me wel gewenst voel, maar toen ik als reactie op een smsje richting mijn zusje een teleurgesteld meisje aan de telefoon had dat het écht niet leuk vond dat ik niet kwam, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen me dit keer hard te maken voor mijn principes. Na wat korte telefoontjes richting reeds aanwezige mensen, die wel homo waren, stond er dan ook een compleet welkomstcomité voor ons klaar in de gedaante van The Gay Team (“If you’ve got a problem…”).

Uiteindelijk was ik dus wel binnen, compleet met vriendin, maar ik heb me de rest van de avond wel bij iedere zoen die ik haar gaf ongemakkelijk gevoeld, en in het algemeen ongewenst.

De volgende keer durf ik niet meer als hetero uit de kast te komen.

18 Responses to “Discriminatie”

 1. aeolos says:

  “Graag of niet”, inderdaad… Ik snap het niet. Aan de ene kant kan ik me inderdaad wel voorstellen dat je de identiteit van je gelegenheid een beetje wilt bewaren, maar op het moment dat er mensen uit “nieuwsgierigheid” komen kijken wat voor ervaring dat is, wat voor sfeer er heerst, en gewoon een beetje begrip proberen op te brengen, vind ik het gewoon achterlijk om mensen te weigeren. Ik denk dat wanneer je als gay-community begrepen wilt worden, en normaal in een samenleving wilt meedraaien (ik ben niet wakker, en te weinig koffie op om coherent te kunnen schrijven) het geen goed idee is om mensen die best wel geinteresseerd zijn in jouw belevingen en wereld, te weigeren.

  De Lunatic was duf, maar in ieder geval voelde ik me daar niet ongewenst :)

 2. Alexander says:

  Kan voor beide kanten wel begrip opbrengen.

  Ik denk dat homo’s het niet waarderen als je in het Bölke de hetero uit gaat hangen. ‘t Is een van de weinige plekken waar zij zonder schroom op potentieële partners kunnen afstappen, zonder dat hetero ‘slachtoffers’ zich in het kruis getast voelen (geen excuus Mark :-P ). Da’s in het dagelijks leven een altijd aanwezige onzekerheid, die “wij hetero’s” niet kennen. Hoe groot acht je het risico dat een meid die je aanspreekt niet de gewenste seksuele orientatie heeft?

  Als je daar als hetero doorheen gaat klooien, ontneem je hen iets. Meer dan wanneer een homo-stel zoent in een reguliere uitgaansgelegenheid.

  Beschouw dit niet als kritiek hoor, kan me goed voorstellen wat je wil doen met zo’n leuk vriendinnetje, en dat dit een bijzondere gelegenheid was. Jammer dat ditt zo’n domper was. Volgende keer hetero-zijn maar de kast in inderdaad, het blijft veruit de gaafste tent van Enschede.

 3. Michel says:

  “‘t Is een van de weinige plekken waar zij zonder schroom op potentieële partners kunnen afstappen”
  Precies, daar wil je dan eigenlijk ook niet tussen komen, maar aan de andere kant: Weet je dat in een ‘reguliere’ uitgaansgelegenheid wel?
  Het percentage homo’s schijnt op 10% te liggen, wat inhoudt dat als je in een willekeurige kroeg op iemand afstapt, je een kans van 1 op 10 hebt dat die persoon je überhaupt niet ziet zitten omdat je van het verkeerde geslacht bent, om het over smaak nog maar niet te hebben. Zo lang de verhouding binnen het Bölke daar niet al te veel van gaat afwijken, is er in mijn ogen niet zo veel aan de hand.
  Ergens sta je een keer voor de keuze: wil je dat je gasten hun vrienden mee mogen brengen, of wil je een exclusieve gay-only tent zijn?

 4. Anti-bolke says:

  Beste mensen,
  Dit is niet het eerste voorval in het Bolke! Er zijn nog een tal van meerdere voorvallen, die alleen door de mensen niet benoemd willen worden, omdat ze dan liever een andere kroeg opzoeken. LEES EVEN HET ONDERSTAANDE VERHAAL!! En wil de plaatser van het bovenstaande bericht contact opnemen met mij opnemen! Eens moet het daar eens afgelopen zijn met dat wan deurbeleid!!

  BÖlke Enschede, Het gezelligste Gay Centrum van Nederland???? (lees snel verder)

  Naamsbekendheid is er, een mooie tent is er, maar er zijn ook een aantal mensen die NAAST hun schoenen aan het lopen zijn in het BÖlke en 1 daarvan is de eigenaar genaamd Frans L.!

  Ik ben de afgelopen jaren al meerdere malen in Het BÖlke geweest. De laatste tijd ben ik er ook een aantal keren geweest samen met me vriend. Ook ons nieuwjaar hebben we ingeluid in het BÖlke in Enschede.

  Op zaterdag 22 jan. 2006 ben ik naar het BÖlke gegaan. Mijn vriend zou later komen. Na een half uur binnen geweest te zijn belde me vriend op dat hij voor de deur stond en dat de toegang geweigerd werd. Ik ben naar buiten gegaan en me vriend gevraagd wat de precieze reden was. Een duidelijke reden bleek er niet te zijn. Hij stond aan de deur en de deur werd half open gedaan met de mededeling dat hij niet welkom was en te agressief was!

  Beetje vreemd dat die conclusie al getrokken wordt als iemand alleen nog maar aan de deur staat en naar binnen wil om een gezellige avond uit te gaan. Stel me dus ook de vraag of we nu te maken hebben met een amateur-portier of een portier die slaafs opdrachten uitvoert in opdracht van “de naast zijn schoenenloper

 5. ik heb dit bericht ook gestuurd naar die relnicht van dat antibolke weblog :

  Zet dat weblog weer open , laat men toch discussieren. Want wie beledigend is kun je alsnog een IPban geven. Enne ik heb niks te klagen over Bölke, met mij werd laatst (21 Januari ) omdat mijn kameraad vervelend en aangeschoten was in de sauna ook gewoon alles netjes uitgepraat. Maar het zijn de echte relnichten die rottigheid en de sensatie zoeken !!!

  Met Albert achter de saunabar weet je vaak niet of hij nou serieus is of aan het dollen is als ie je terecht wijst. Afgelopen vrijdag 27-01 wilde hij me zelf helemaal niet gedag zeggen. En die andere boys zijn schatjes ! En dat mijn kameraad zich de 21e misdroeg kan ik toch niet helpen, we kwamen rond 02:00 uur en zijn ook zo rond 03:30 weer weg gegaan want dan is het voor mij ook niet gezellig meer. En ik heb Albert ook gezegd SORRY. Dan kan hij mij als vaste klant want dat ben ik toch wel – ook in het gastenboek als die uitvaartpief ( wat ik dus ook ben ) wel effe gedag zeggen , al meent ie er ge geen hol van !

  Dat is eigenlijk het enigste minpunt maar dat probeer ik nog wel met Albert op te lossen daar heb ik de krant of een weblog NIET voor nodig.

  Groetjes: Albert Bolink = albert.bolink@bijonsin.nl

 6. Michel says:

  Even een berichtje tussendoor met de mededeling dat ik weinig zin heb om mijn weblog te laten verworden tot de plek voor een anti-Bölke-offensief. Inhoudelijk reageren op mijn ervaring en reageren met je eigen ervaringen zijn natuurlijk erg welkom (ik ben eigenlijk vooral benieuwd naar de reactie vanuit het Bölke zelf), maar op moddergooien zit ik niet te wachten.

  Groetjes: De auteur en beheerder van dit weblog (en ja, ook hier worden IP-adressen gelogd).

 7. Ik zit geregeld naast portier Jan op de railing en dan zie je inderdaad dat zo’n 5% van de mensen wordt afgewezen (trouwens vooral na 1:30, daarvoor amper). Het is echter onzin dat hetero’s niet welkom zijn, als je fatsoenlijk gekleed bent kom je er gewoon in. Als je er uit ziet als Johny uit flodder, dan kom je er dus niet in, en als hetero stelletje ook niet zo snel, tenzij je met een homo groep mee bent.

  Ik vind het terecht dat er wat gefilterd wordt, zo wordt een fijne sfeer behouden. Zo worden er ook systematisch homo’s geweigerd die zich asociaal gedragen (bv met teveel drank op) of die betrapt zijn op diefstal. Negatieve ervaringen met bolke schieten me zo niet te binnen.

 8. Michel says:

  In mijn geval zag ik er overigens echt niet uit als ‘n sjonnie en stond ik ook niet als klef stelletje aan de deur, maar ik snap wat je bedoelt: grote groepen potentiële “probleemjongeren” en lugubere dronkelappen zijn over het algemeen niet bevorderlijk voor de sfeer in een tent, dus is het niet meer dan logisch dat die aan de deur worden geweerd.

  Het weigeren van mensen op grond van hun seksuele geaardheid aan de deur is net zo fout als selecteren op bijvoorbeeld huidkleur of leeftijd. Niet alleen in mijn optiek, maar ook volgens de Nederlandse wetgeving.

  Bij dit soort dingen hoor ik altijd meteen de stem van mijn oma in mijn hoofd, met een ouderwetse boerenwijsheid: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.” Mensen aan de deur weigeren om hun geaardheid lijkt me dan juist voor de minderheid die daar het vaakst mee te maken heeft een hele onlogische gang van zaken.

 9. geachte mensen met klachten,

  Ik heb vanochtend een bericht in de krant gelezen (tubantia) over de deur dituatie van het bolke te enschede molenweg. Ik zou graag van u verzoeken om alle klachten in te dienen bij brunim@versatel.nl of m_brunink@hotmail.com deze komt dan automatisch bij de homo horeca sterren consumenten bond terrecht die over alle homo hroeca gelegenheden gaat. Deze gaat praten met het bolke en kan hier ook echter maatregelen voor treffen alle mensen die wat in hebben egzonden via die 2 e-mail adressen krijgen allemaal persoonlijk antwoord en uitleggen op al hun vragen dus ook die gericht zijn aan frans l. voor die gedupeerde consumenten komen er allemaal persoonlijk een oplossing.

  kortom stuur even een ebricht daar naartoe en het word in behandeling genomen.

  m.v.g.
  h.h.s.n. team nederland

 10. Alexander says:

  Right, een “Homo Horeca Sterren Nederland” Consumentenbond die niet eens een eigen domein heeft :-D

 11. glenn says:

  ik ben er helemaal op tgen dat die frans l de eigennaar is tenslotte hij is een vi*ese gluiperd
  ik ben een keer bijna aangerand in de wc van bolke en toen ben ik naar een werknemer van bolke geweest en hij haalde direct de uitsmijter erbij en die gooide ons eruit omdat ik gewoon werd aangerand en duss ben ik de volgende week weer gegaan en toen werd ik gewoon geweigert en toen ik vroeg waarom ik geweigert was was de antrwoord omdat je te zat rotzooien in de wc en ik maakte nog een keer duidelijk dat ik bijna was aangerand in wc en het niet zou zeggen als ik zat te rotzooien in wc maar nu was het egt gewoon bijna aangerand de enige wat die deed is de deur dicht slaan in me gezicht zonder enige reden

  ps voor mensen die daar heen gaan naar bolke dan
  pas op voor rene z hij gooit pilletjes in de dranken van jonge kinderen en runt ook zoiets van een bedrijf zo gezegt en ze werken allemaal zwart bij hem enzo hij is de eigenaar van erotica land pas op mensen

  ps 2
  waar kan ik nu in godsnaam uitgaan de stad is saai en ik kom bijna nooit homo’s tegen zo gezegt me hele leven naar de klote

 12. stappenin'tbolke says:

  reactie op Glenn!!!
  jou ps is helemaal fout … ik ben een heel goeie vriend van Rene S. …. hij gooit NEVER, NOOIT, iets in drankjes!!!!! hij zuipt veel, zeker weten … maar als je hem niet kent HOU JE BEK!!!! Hij is een sgat van een man!!!
  Maar ja … ik kom zo vaak het bolke in en nog ik ben 21 jaar oud en nog NOOIT heeft iemand geprobert om mij dronken te maken om me dan naar bed te krijgen. Frans heeft het nog nooit gedaan en anders ook nog niemand!!!!
  Dus mensen …. doe eens normaal … als je wordt geweigert wordt je ff geweigert … ik zelf ben Bi en … wordt ook een hetero tenten geweigert … maar dan gaa ik gewoon ‘t bolke binnen … daar weet ik zeker dat het gezellig is!!!!!!

 13. 2 meiden says:

  Gisteren, schuimparty in Bolke! Veel (lesbische/hetero) vriedinnen van ons gingen daar al vast naar toe! Wij zouden later komen.
  We zijn 2 meiden uit Enschede en een stel, lesbiennes dus! Alleen zien wij er meestal niet zo uit, gewoon een sexy truitje en make-up.
  We lopen samen hand in hand naar de deur, die word geopend en er word gevraagd : Wat komen jullie doen?
  Wij kijken elkaar verbaasd aan en zeggen : We willen graag naar binnen.
  krijgen wij het antwoord dat er een besloten feest is!
  Waarop ik antwoordde: Nou, vriendinnen van mij zijn een kwartier geleden naar binnen gegaan dus er is zeker geen besloten feest want er is een schuimparty!
  Waarop de portier weer reageert: Zie je dat daar in de hoek? lees dat eens!
  Dus ik kijk waar hij naar toe wijst.. er staat gewoon NIETS! Dus ik zeg dat tegen hem
  Zegt hij : Dan moet je maar eerst leren lezen!
  En vervolgens word de deur voor onze neus dichtgegooid!

  Buiten stond nog een groepje homo’s die allemaal het verhaal hadden meegekregen en 1 van die homo’s heeft nog een poging gedaan om te praten met de portier maar dat ging niet.. het enige wat er uit kwam was : Waar bemoei jij je mee? En weer de deur werd dicht gegooid!
  De avond ervoor stonden wij nog heerlijk te dansen en de avond erna word je gewoon geweigerd terwijl al je vrienden(waaronder ook hetero’s) wel binnen zijn!

  Wat wij hier nou weer van moeten denken?

  Groetjes,
  Ons!

 14. Michel says:

  Ik ken wel het verhaal van een zekere meid die tijdens een schuimparty niet het zwembad in mocht. Blijkbaar betekent \”Gay\” daar ook direct \”man\” (vrouwen mogen ook de darkrooms niet in toch?). Ze wilden zelfs het schuim niet van haar afspuiten.

  Wel erg vervelend dat jullie geweigerd zijn. Op deze pagina vind je in ieder geval veel mensen met soortgelijke ervaringen om mee te mailen :)

 15. Sebastiaan says:

  Over Rene kan ik kort zijn, moge hij rusten in vrede!

  Wat betreft discriminatie van hetero’s bij het Bölke kan ik ook kort zijn, maar zal het enigzins genuanceerd brengen :)

  Laat ik beginnen te zeggen dat ik je frustratie heel goed begrijp. Zeker als je vrienden hebt die homo zijn, en jij bent het zelf niet, kun je je knap afgewezen voelen aan de deur bij een homo gelegenheid. Ik vind het dan ook jammer dat je dat zo hebt ervaren, al ben je er even later toch binnen gekomen. Je had de avond vast heel anders gepland.

  Het deurbeleid is al jaren heel duidelijk. Zaterdag is ‘t Bölke een besloten club, waarbij je op uitnodiging aan de deur binnen kunt komen. De avond is gay besloten, en voorbehouden aan homoseksuelen, en een enkele vriend of vriendin die mee wil komen. Per homoseksueel hanteert men gewoonlijk 1 introducee.
  In je inleiding vertelde je, dat je zus uit Nijmegen kwam, met een bus vol, en 1 van hen, kwam er voor uit homoseksueel te zijn. Een simpele rekensom leert, dat de hetero’s in de meerderheid zijn, en dat volgens het deurbeleid, de groep terecht is geweigerd.

  Op alle dagen van de week, behalve die zaterdagavond die besloten is, is iedereen welkom in ‘t Bölke. Op zaterdag kun je mee komen met een vriend of vriendin die homoseksueel is, en dan is er niets aan de hand.

  Probeer het ook eens om te draaien. Een bus vol homo’s komt Aspen voorrijden, en men meldt zich bij de portier… wat zou er gebeuren denk je? En dat je je ongemakkelijk voelt je vriendin te zoenen in een homoclub, dat kan ik me indenken. Zo voel ik mij ook als ik in een hetero club een jongen zou zoenen.

  We roepen allemaal dat homoseksualiteit in Nederland breeduit geaccepteerd is, maar zo ver zijn we nog lang niet. Jij geeft het goede voorbeeld, en komt daarbij, net als wij, ook wel eens een horde tegen waar je overheen moet.

  Ik hoop ten zeerste, dat deze ervaring je er niet van weerhoudt, om nog eens terug te komen in het Bölke. Je weet dat het er gezellig is, en dat je kunt zijn wie je bent, net als wij. En doe es gek, neem eens een homo mee naar een hetero tent ;)

  Groet,

  Sebastiaan uit Hengelo

 16. Michel says:

  Het is alweer jaren geleden dat ik dit schreef, maar ik wil toch een paar dingen recht zetten :)

  “In je inleiding vertelde je, dat je zus uit Nijmegen kwam, met een bus vol, en 1 van hen, kwam er voor uit homoseksueel te zijn.”

  Dat heb ik misschien niet duidelijk verwoord, maar het ging om een bus vol lesbiennes die al binnen waren voor ik bij het Bölke arriveerde in een ander gezelschap. In dat groepje, een handjevol mensen, was er slechts één homo (de rest was al binnen).

  Sindsdien ben ik trouwens niet meer bij het Bölke geweest, dus hoe het er tegenwoordig is weet ik niet :)

  “En doe es gek, neem eens een homo mee naar een hetero tent ;)”
  Dat is nog nooit een probleem geweest :)

 17. hotcuteboy says:

  goed verhaal!!!

  gr
  John

 18. It’s actually a nice and helpful piece of info. I’m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.