ASUS EEE Touch User Interface

ASUS is “on a roll”: hun EEE franchise loopt als een trein en waar de originele EEE PC 701 naar mijn smaak veel te kleine toetsen had, zijn daar recentelijk steeds interessantere modellen aan toegevoegd. Recentelijk heeft ASUS op CES aangekondigd dat er twee tablet EEE’s aan zitten te komen: de t91 en de t101h. Twee “swivel style” tablets met een multi-touch scherm dat ook met de vingers kan worden bediend. Zoals Apple, Google en Palm al hebben laten zien, vereist stylusvrije bediening speciale aandacht aan de user interface. Het succes van de tablets hangt dan ook sterk af van de beschikbare UI en ASUS heeft zojuist een video vrijgegeven waarin ze demonstreren hoe die van hen eruit moet gaan zien.

ASUS EEE PC Touch User Interface Demo

Kijkende naar deze video vallen een aantal dingen op.

Allereerst is de globale impressie dat alles erg soepel en vloeiend verloopt. Veel van de elastische schuivende en golvende bewegingen verraden een hoge mate van inspiratie door Apple’s Core Animation en Core Effects, soms zelfs tot het plagiaat achtige af (ripple effect bij widgets), maar het past erg goed bij de interface en als het in werkelijkheid zo soepel draait is dat best een compliment waard.

Verder lijkt het erop dat ASUS er duidelijk voor gekozen de touches expliciet te visualiseren. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit alleen is gedaan voor de video ter vervanging van “echte” vingers, maar gezien de vingerbewegingen een soort van spoor lijken achter te laten lijkt het niet onwaarschijnlijk dat dit ook in de uiteindelijke interface terug zal komen.

Ook worden in de video een groot aantal applicaties gedemonstreerd die specifiek voor bediening met vingers bedoeld lijken te zijn: grote knoppen, touch en swipe gestures en erg veel drag&drop-based interactie. Natuurlijk horen tot deze applicaties een webbrowser, en fotoviewer, maar ook een erg mooie kalender app, die overigens wel erg schaamteloos de datum widgets lijkt te hebben gejat van de HTC Touch series. Opvallend is de afwezigheid van de “pinch” gestures die Apple zo gretig gebruikt. Wellicht is dat een intellectual property-issue.

Al met al heeft ASUS met deze demo een erg interessante GUI gepresenteerd. Het is natuurlijk de vraag in hoeverre dit allemaal werkt, want echte laptops met een werkende versie van deze interface zijn nog niet te zien en informatie erover is al net zo schaars. Netbooks hebben nooit het imago van snelheidsduivels gehad. In het filmpje lijkt het er daarnaast op dat alles draait onder Windows XP, wat voor ASUS erg veel werk zou betekenen om het gebrek aan een compositing engine te compenseren. Stiekem hoop ik dan ook dat dit in hun eigen Linux distributie komt. Dan haal ik meteen zo’n speeltje voor thuis.

5 Responses to “ASUS EEE Touch User Interface”

  1. Pingback: Ronald

  2. Pingback: Roel van Bommel

  3. Pingback: Michel

  4. Pingback: Roel van Bommel

  5. Pingback: ineke