Poken

Poken logoAls informatica-student moet je natuurlijk een beetje met de tijd meegaan. Het is de laatste tijd zo stil op dit weblog omdat ik in Twitter een veel toegankelijkere uitlaat heb gevonden. Omdat ik visitekaartjes maar altijd kwijtmaak, houd ik interessante mensen die ik ontmoet of mee samenwerk bij op Linkedin en sinds kort heb ik zelfs een account op Facebook.

Het beheren van al die sociale netwerken levert nogal wat administratieve rompslomp op. Toen ik naar Japan ging, had ik daarom een QR-Code op mijn visitekaartje geprint, maar die technologie wil hier in Europa helaas nog niet echt doorbreken. Gelukkig is er nu een veel gavere manier om real-life ontmoetingen om te zetten in virtuele connecties: Poken!

Met Poken, een schattige sleutelhanger in de vorm van een panda, een alien of een ander gek beest met een groot handje, kun je de Poken van andere mensen die je ontmoet een “high four” geven, waardoor de Poken hun identiteit uitwisselen. Bij thuiskomst plug je het handje heel simpel in je computer, waarna je de identiteiten van alle personen waarmee je “gepokend” hebt kunt inladen in je on-line Poken profiel. Vanuit daar kun je ze koppelen aan één van de groeiende lijst van sociale netwerken die door de Poken website worden ondersteund.

shiny box of Poken with al hint of AppleSamen met Elger heb ik een doosje van deze geinige speeltjes besteld en vandaag lag er een mooi pakketje uit Zwitserland op de spreekwoordelijke mat te wachten.

Mijn eerste Poken ervaringen zijn vlekkeloos: aan de website voor het beheren van connecties kan nog veel worden verbeterd, maar de hardware lijkt dik in orde. Het uitwisselen gebeurt “contactless” door de handjes bij elkaar te houden en het uitlezen van de data is heel makkelijk doordat de Poken gewoon een (1 GB read-only) USB mass storage device wordt gezien waar je, net als vanaf een USB stick, gewoon files kunt openen. De connections laad je van de Poken in de website door een speciale HTML file te openen, die daarna via een speciale URL alle Poken ID’s doorgeeft aan de webservice. Daarmee werkt het dus in theorie op elk platform, Windows, *nix of Mac.

Managing Poken identities online

Meer foto’s op Flickr.

Ik heb nu nog maar twee mensen gepokend, maar dat worden er in de toekomst vast meer!

3 Responses to “Poken”

 1. Rene Tigchelaar says:

  Bwahaha, oh man.. die dingen zijn best fancy :P

 2. Roel van Bommel says:

  Beetje blije look-and-feel naar mijn smaak. Mocht je zo’n Poken kunnen regelen ter dikte van een credit card zodat ie in mijn portemonnee past dan heb ik daar wel oren naar, syncen met de computer mag dan eventueel ook via bluetooth natuurlijk. Het concept an sich klinkt verder wel goed.

  Overigens denk ik dat die QRs dit jaar nog wel iets bekender zouden kunnen worden in NL. Zag laatst b.v. een poster in een abri met daarop een QR. Echter als jij als “early adopter” er nu al de brui aan geeft begin ik toch weer te twijfelen :p Heb je die QR nog op je visitekaartje staan?

 3. Michel says:

  Ze zien er inderdaad een beetje blij uit, maar daarmee vallen ze wel op aan je sleutelbos. Daarnaast vind ik het eigenlijk wel goed dat het allemaal zo “low tech” is: er kan weinig mis gaan. Als het helemaal “automagisch” zou gaan (al dan niet via BT) zou het natuurlijk helemaal mooi zijn, maar dan gaat het ook weer sneller stuk. Nu is er geen configuratie noodzakelijk en als er toch even lekker voor gaat zitten om je ontmoetingen te verwerken, is het een kleine moeite om even die stick in te pluggen.

  In mijn ogen is het voornaamste falen van Poken op dit moment de integratie met sociale netwerken. De webservice “ondersteunt” weliswaar de belangrijste sociale netwerken (facebook, linkedin, hyves etc.), maar doet niet meer dan doorlinken naar iemand’s profielpagina vanwaar je daar verder met de hand nog iemand toe moet voegen.

  Wat dat begteft heeft E het beter vooralkaar: zij integreren veel dieper met sociale netwerken, maar ondersteunen dan weer nog niet zo veel sociale netwerken.

  QR heb ik trouwens nog niet opgegeven hoor: dat is technologisch nog veel simpeler dan RFID en zou in mijn ogen nog steeds een erg goede basis vormen voor een applicatie als dit. Plus dat het heel cool staat op je visitecaartje natuurlijk ;)