Slikken voor de wetenschap

VierdaagseWaarom ik dit nergens in het nationale nieuws heb gelezen weet ik niet, maar via Engadget kwam ik er vandaag achter dat onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zich best hebben vermaakt tijdens de afgelopen vierdaagse.

Ze lieten namelijk een aantal deelnemers aan het wandelfestijn RFID-pillen inslikken, waarmee vervolgens hun lichaamstemperatuur kon worden gemonitord. De temperatuursensoren in de pil werden elke 10 seconden uitgelezen door een apparaatje in de rugzak van de deelnemer en via Bluetooth doorgegeven aan een met GPS uitgeruste telefoon, die het vervolgens weer terugkoppelde naar de onderzoekers bij het Radboud.

Zodoende kon het systeem op basis van de lengte en het gewicht van de deelnemer een waarschuwing afgeven aan de deelnemer zodra zijn lichaamstemperatuur te hoog werd. De onderzoekers hopen het aantal ongevallen door oververhitting zo terug te dringen. In 2006 vielen er nog twee doden tijdens een hete vierdaagse en belandden er 69 mensen in het ziekenhuis.

Bron, met daarin een stuk meer technische details: rfidupdate.

4 Responses to “Slikken voor de wetenschap”

  1. Pingback: Elger van der Wel

  2. Pingback: Michel

  3. Pingback: Geth

  4. Pingback: Michel