Fitna

wildersposter2.gifAl maanden is er enorme commotie om het verschijnen van de zogenaamde “documantaire” van Geert Wilders over de Islam: Fitna. Al lang voordat de video af was, voelden al de nodige mensen zich op hun teentjes getrapt. De commotie werd er niet minder om toen de officiële website uit de lucht ging en toen bleek dat niemand zich bereid voelde op welke manier dan ook aan de verspreiding van de film bij te dragen.

Toch is het eindelijk zo ver: de film staat online. Natuurlijk kon ik het niet laten dit vijftien minuten durende stukje beeldmateriaal te bekijken. De nieuwsgierigheid wint altijd.

Wat een ontzettende anticlimax. Van een “documantaire” valt totaal niet te spreken. Van hoogstaande inhoudelijke of filmische kwaliteit trouwens ook niet. Fitna is niet meer dan een ordinair stukje propaganda. Gebaseerd op willekeurige feitjes en fragmenten, allemaal buiten hun oorspronkelijke verband en op zeer suggestieve wijze gepresenteerd. Vrij vertaalde stukken uit de Koran, toespraken van oorlogsschurken die het geloof van hun onderdanen misbruiken voor hun eigen agenda (alsof dat iets is dat zich beperkt tot de Islam, of zelfs maar deze tijd).

Nee, Fitna is niets van de commotie waard die het heeft opgeroepen. Het is het product van de ideeën en gedachten van één man, zoals daar elke dag zo veel van op sites als Youtube worden geplaatst. Precies hetzelfde filmpje zou gemaakt kunnen worden over fundamentalisten van elk geloof, inclusief het christelijke.

Comments are closed.