Remlichten: welkom in de 21e eeuw!

Iedereen die wel eens op de snelweg heeft gereden kent de frustratie: ergens voor je springen ineens de remlichten van een auto aan. “Rood.” “Gevaar!” “Moet ik ook remmen?” “Hoe ver is dat? “Hoe snel kom ik dichterbij?” “Moet ik zelf ook remmen?” “Zucht, het is weer zo’n idioot die bij het minste geringste op de rem gaat staan.”

Eigenlijk is het vreemd dat niemand eerder heeft bedacht daar eens wat aan te doen. Want is elke remactie wel gelijkwaardig? Waarom hebben we hetzelfde signaal voor langzaam afremmen als voor een noodstop? Een aantal studenten van Virginia Tech University hebben voor het eerst één plus één opgeteld, met als resultaat een stuk “slimmere” remlichten.

In plaats van een egaal rood licht ongeacht de remsterkte, bestaat het nieuwe remlicht uit een horizontale balk. Als zacht geremd wordt, kleurt deze balk vanuit het midden geel. Bij een toenemende remdruk, gaan de randen rondom het geel rood knipperen en bij een stevige rembeurt kleurt het hele licht rood. Een stuk informatiever, maar toch enorm helder en ergonomisch.

Er bestaan nog wel een paar drempels voor deze simpele technologie. Allereerst mogen op dit moment remlichten nog geen andere kleuren dan rood gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat de invoering van een dergelijk nieuw remlicht massaal gebeurt. Alleen zo blijft er duidelijkheid over de betekenis van een volledig rood remlicht. Technologisch gezien is het “slimme” remlicht er in ieder geval helemaal klaar voor. Let’s go!

slimme remlichten

3 Responses to “Remlichten: welkom in de 21e eeuw!”

  1. Pingback: Ronald

  2. Pingback: Michel

  3. Pingback: Leon