Radiohead heeft het begrepen

Radiohead - In RainbowsMensen die hier vaker komen zal het misschien beginnen te vervelen, maar ik rant nogal eens op DRM. Tot mijn vreugde begint de markt op dat vlak ook steeds verder aan te trekken: Apple’s iTunes Music Store biedt DRM-vrije muziek aan voor de zelfde prijs als muziek mèt restrictie en andere winkels volgen dit voorbeeld.

Hoewel de muziekindustrie nog overwegend probeert krampachtig vast te houden aan haar verouderde ideeën, blijkt ondertussen niet piraterij, maar on-line verkoop en de budgetbak verantwoordelijk voor haar teruglopende omzet. Om nog het spreekwoordelijke graantje mee te kunnen pikken, zal er aan de aanbodkant dus flink geinnoveerd moeten worden.

Zwaargewicht Radiohead loopt daar alvast op vooruit door haar nieuwe album direct on-line ter download aan te bieden. Zelfs nog voor het album in de winkels ligt. Een traditionele jewel-case komt er al niet eens: wil je het album echt in handen hebben, dan mag je flink neertellen, maar dan krijg je er ook gelijk een heel pretpakket bij.

Wat In Rainbows, zoals het nieuwe album heet, nu echt zo bijzonder maakt, is het prijsmodel: dat is er namelijk niet. Op www.inrainbows.com bepaal je namelijk zelf wat je voor de download betaalt. Zelf vond ik £5 (iets minder dan € 7,20) wel een mooi bedrag voor 10 MP3’s, die ik vervolgens geheel legaal en zonder DRM of andere restricties kon downloaden om ermee te doen wat ik wil. Gewaagd, maar het werkt wel:

Last FM top 11

2 Responses to “Radiohead heeft het begrepen”

  1. Pingback: Kruidkoek

  2. Pingback: Matthijs Kooijman