Amerikaanse Trots drijft Discovery de ruimte in

Dat Amerikanen een tikkeltje last hebben van grootheidswaan(zin), wisten we al lang, maar toen ik vanochtend de Volkskrant open sloeg, stond ik toch wel even te kijken.
Gisteren om 10.39 uur (16.39 uur Nederlandse tijd) is namelijk de Space Shuttle “Discovery” gelanceerd vanaf Cape Canaveral, om het ruimtestation ISS te bevoorraden en een aantal ruimtewandelingen te maken. Ironisch genoeg precies het tijdstip waarop in januari 2003 zijn broertje “Columbia” verongelukte, waardoor er meer aandacht kwam voor de veiligheid van space shuttle vluchten.
Het waren namelijk deze veiligheidsmaatregelen die de Discovery op 17 juli eerder aan de grond hielden wegens problemen met een sensor in een brandstoftank. Dezelfde sensor die bij de lancering van gisteren nog altijd niet gerepareerd was.
Wat mijn aandacht trok in het artikel, was een (vertaald) citaat van een Amerikaan over de vlucht:

Er komt veel politiek en propaganda bij kijken. Een nieuw uitstel zou het prestige van Amerika schaden. Wij zijn de slimsten, wij zijn de sterksten – dat zelfbeeld mocht niet langer onbevredigd blijven. Daarom is de vlucht doorgedrukt. Laten we hopen dat het goed komt.

Het is dus niet het wetenschappelijke idealisme, het belang van de goederen die de Discovery naar ruimtestation IIS zal brengen, of zelfs maar het nut van de ruimtewandelingen die de bemanning zal maken dat de Discovery de ruimte in drijft, maar het eigen ego en het prestige van de Amerikaanse natie.
Zouden ze dat ook tegen die zeven astronauten, zeven mensen van vlees en bloed, gezegd hebben? “Jongens, eigenlijk is ‘t nog steeds gekkenwerk om te lanceren, maar we moeten ook een beetje aan ons imago denken hè.”. En wat als het nu fout was gegaan? Was de Amerikaanse Trots dan niet gekrenkt geweest? Ik kan een imago als “dom en onverantwoordelijk volk” nu niet echt positief of ego strelend noemen.
Wat hadden ze bovendien tegen de nabestaanden moeten zeggen? “Ja, sorry, we wisten dat het onveilig was, maar je moet ook aan je imago denken hoor.”, waarschijnlijk gevolgd door wat religieuze en patriottistische hoogspraak.
De heenreis ging in ieder geval nog goed, ook al heeft de Discovery daarbij wel een deukje opgelopen, dat nu in de ruimte gerepareerd moet worden. Laten we hopen dat het allemaal goed gaat. Niet voor de trots van de VS, maar voor de levens van de 7 astronauten aan boord van de Discovery.

Bron URL
Volkskrant nummer 24662 http://www.volkskrant.nl/buitenland/1122357536518.html
Nu.nl – Astronauten onderzoeken… http://www.nu.nl/news/565171/81/Astronauten…

One Response to “Amerikaanse Trots drijft Discovery de ruimte in”

  1. Pingback: Sijmen Mulder