Zonnebanken

Zonnebanken roepen bij mij altijd direct associaties op met blonde vrouwen van in de veertig die krokant bruin willen bakken. Misschien komt dat omdat de enige persoon die ik ken met een zonnebank in huis mijn moeder is, een blonde vrouw van in de veertig die krokant bruin wil bakken. Toegegeven, die associatie slaat nergens op, maar daarmee is het imago van de zonnebank nog niet veranderd.

Eigenlijk jammer, want zonnebanken zijn eigenlijk helemaal niet verwijfd of oubollig. Integendeel zelfs. Zonnebanken zijn eigenlijk heel gezond: door het UV-licht worden allerlei zinvolle stoffen, waaronder vitamine D aangemaakt. Vitamine D is volgens Fonteine belangrijk voor het voorkomen van botontkalking, darmkanker, borstkanker, hoge bloeddruk, atherosclerose, depressie, diabetes type 1 en multiple sclerose. Gezond is hip, dus volgens de onweerlegbare wetten van de logica zijn zonnebanken dat dus ook.

Nu hebben de airco’s in de bussen en vliegtuigen in Barcelona, het natte, druilerige Nederlandse weer en niet in de minste mate het ontbreken van het fijne warme vrouwenlichaam van mijn vriendin bij mij een behoorlijke winterdip tot gevolg gehad, dus reden genoeg om eens onder de kunstzon te kruipen. Na twee keer ‘n kwartiertje onder luid gebrom – mijn moeders zonnebank is de jongste niet meer – van de stralende warmte van de UV-lampen genoten te hebben is het oordeel definitief: heerlijk! Ik voel me een stuk warmer, gezonder en zowaar vrolijker.

Overigens kan vitamine D voor een korte termijn worden opgeslagen in je vetweefsel, maar zoals te lezen in het geciteerde Men’s Health op Fonteine.com is dat ook niet alles:

“Door in de lente, zomer en herfst veel buiten te zijn en dan meer dan alleen het gezicht aan de zon bloot te stellen, kun je tot op zekere hoogte een ‘wintervoorraad’ opbouwen in het onderhuidse vetweefsel. Maar het verdient aanbeveling om in de donkere dagen met enige regelmaat een zonnebankje te pakken bij een ondernemer die verstand van zaken heeft.

5 Responses to “Zonnebanken”

 1. Hulde aan de laatste zin :D

 2. Anja says:

  Tja niet te vaak genieten van de heerlijke warmte van een zonnebank voorkomt wel dat je er net iets te bruin gebakken uit gaat zien.
  Nog een reden (althanks voor mij) om niet te vaak te zonnebanken…..je schijnt er eerder rimpels van te krijgen……en laat ik daar nou net niet op zitten te wachten;)
  Even ter info voor jou Michel, wist je dat ik die zonnehemel van je vader heb gekregen op de eerste moederdag na jou geboorte. De hemel is nog steeds dezelfde, alleen de lampen zijn al meerdere malen vervangen.
  Doe je ook de groetjes aan je zus als ze straks (of morgenvroeg) is gearriveerd?

 3. Michel says:

  Ik ben toch ook de jongste niet meer :P

 4. Froukje says:

  Nu snap ik er niks meer van. Ik dacht altijd dat zonnebanken slecht voor je was… Zo zie je maar weer: je kunt beter gewoon doen waar je gelukkig van wordt, dan wordt je ook vanzelf gezond, in plaats van elke keer weer te letten op wat gezond is, want dat verandert toch met elke tijdgeest/thip magazine/wetenschapper ;) (ben ik nog te volgen?)

 5. Michel says:

  Haha, je bent wat warrig, misschien moet je onder de zonnebank :P

  Maar inderdaad: met mate kan alles toch wel. Als je volle dagen in het zonlicht gaat doorbrengen (echt of kunstmatig) zul je vast een papieren huid en allemaal enge aandoeningen krijgen, maar wat is zonlicht in dat opzicht anders dan alcohol, chocolade enzovoorts?