Waarom ik geen muziek koop bij AllOfMP3

Terwijl ik in de trein zit te luisteren naar muziek via mijn iPod, zit ik eens de legaliteit van mijn acties te overpeinzen. Ik koop redelijk vaak CD’s, maar ik wil ook nog wel eens wat muziek “pre-listenen”, zoals ik eerder al schreef.

Nu bestaat er een hele eenvoudige manier om dat legaal te doen, waardoor ik die hele CD niet eens hoef te kopen: via het Russische AllOfMP3. Omstreden om de manier waarop ze van de Russische wetgeving gebruikmaken om zonder geld aan de artiest of de platenmaatschappij af te dragen, spotgoedkoop muziek kunnen aanbieden. Nu kan die platenmaatschappij me aan mijn kont roesten, die moeten zelf maar concurreren, maar voor de artiest heb ik graag wat over.

Al met al sta ik dus voor een ethisch dilemma: ga ik voor volledige legaliteit over de rug van de artiest, of ben ik eerlijk en koop ik mijn muziek bij een winkel die de artiest niet in de kou laat staan? De eerste optie, hoe hypocriet ook, is wel de veiligste: al mijn muziek legaal.

Voor mijn gemoedsrust is dat niet genoeg. Als de BUMA zich echt inzet voor het belang van de artiest, moet ze inzien dat het vooraf proberen van muziek geen heksenjacht waard is. Het is de beste promotie die een album kan hebben.

Comments are closed.