Stelling: Polygamie was nooit antifeministisch

Het leek me leuk om regelmatig eens een gewaagde stelling te posten die voortkomt uit één van mijn vele brainfarts. Deze bedacht ik net onder de douche (waar anders):

Polygamie was nooit antifeministisch

Het komt in onze westerse wereld dan wel niet echt meer voor, maar het heersende beeld over polygamie is nog altijd dat van een barbaarse man met een baard die er een hele harem vrouwen op nahoudt. Een vrouwonterende praktijk ontstaan door machtsmisbruik van mannen om aan hun trekken te komen, maar was dat wel zo? Waren vrouwen wel zo ongelukkig in een harem? Of zouden ze bewust kiezen voor de veiligheid die dat kon bieden? Misschien was het wel te prefereren boven uitgehuwelijkt worden aan een monogame man.

Laat jouw mening over deze stelling achter door een comment te posten op dit bericht!

One Response to “Stelling: Polygamie was nooit antifeministisch”

  1. Kruidkoek says:

    Ik denk dat het voor vrouwen die uitgehuwelijkt worden een van de meest veilige opties is. In plaats dat je de enige bent, heeft de polygame man meerdere vrouwen om zijn vreugde, frustraties en lusten op te botvieren. Als je geen eigen keus hebt lijkt dat mij een veilig idee. Daarbij, wanneer er meer vrouwen in hetzelfde schuitje zitten, voel je je ook beveiligd tegen het risico in een sociaal isolement te raken. Ik ga er dan wel even vanuit dat het niet om een polygame, sympatieke man gaat. Als het gaat om veiligheid, en polygamie/monogamie de enige bekende factor is, dan kies je als vrouw denk ik het zekere voor het onzekere.

    Los gezien van het aspect veiligheid vind ik het een gebrek aan respect uiten. Het principe, ‘voor jou 10 anderen’ wordt wel heel letterlijk zo. Maar goed, ik ken de culturen waarin polygamie maatschappelijk geaccepteerd wordt, normaal is, niet zo. Al kan ik mij er moeilijk in verplaatsen kan het best dat vrouwen zich gerespecteerd voelen als ze door een polygame man uitgekozen worden. Als de sociale status van de vrouw sowieso slecht is kun je je vast geeerd voelen, als het een gerespecteerde man betreft. Waarschijnlijk ga je er zelfs naar leven en erin geloven. “Onbereikbaar maakt bemind”, dat effect krijg je ook met een harem.

    Tot zover mijn hersenspinsels, nu eerst koffie!