Oliebollen

Ja! Het mag weer: oliebollen bakken. Er zijn toch minimaal 2 gelegenheden die als excuus gebruikt kunnen worden om van die heerlijke deegballen te genieten. Eén van die gelegenheden is de kermis, de ander de jaarwisseling. Laten we nu net bij die laatste aanbeland zijn.

Natuurlijk zijn er veel manieren om aan je oliebollen te komen. Je kunt naar de oliebollenkraam op de hoek lopen, of ze kant en klaar bij de supermarkt halen, maar daar is natuurlijk geen kunst aan. Veel leuker is het die dingen zelf te bakken en dat is dan ook precies wat ik ga doen. Niet met een kant-en-klaar pakje van de Koopmans of iets dergelijks (ze schijnen tegenwoordig zelfs oliebollen te hebben die al rijzen in de pan!), maar écht ouderwets lekkere oliebollen.

Een korte zoektocht op het internet leverde me wat het recept op van de Limburgse keten Kwaliteitsbakkerij Steevens, die in de jaren negentig driemaal tot beste verkozen is. Klinkt goed dacht ik zo ;)

Ingrediënten

 • 1 kilo bakkersbloem of patentbloem
 • 0,8 liter lauw water (ongeveer 30 °C)
 • 80 gram gist
 • 20 gram zout
 • 30 gram geraspte citroenschil
 • 2 eieren
 • 50 gram gesmolten roomboter

Voor de vulling

 • 450 gram rozijnen (op de temperatuur van het beslag)
 • 150 gram verse appelblokjes (maximaal ½ cm groot)
 • 10 gram kaneel

Bereiding

Los de gist op in het water. Bloem, zout, citroenrasp, ei en boter toevoegen. Draai een glad beslag totdat de bloem gemengd is. Daarna de vulling er doorheen werken en 40 minuten laten rijzen. Beslag korte tijd licht doorslaan. Beslag doseren met ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Baktijd ongeveer zes tot zeven minuten. Oliebollen uit laten wasemen en bestrooien met suiker of poedersuiker.
Toelichting: In het oorspronkelijke recept wordt gesproken van Bloem Super Patent. Evenals bakkersbloem (dat verkrijgbaar is bij de warme bakker en natuurvoedingswinkels) zeer rijk aan gluten (eiwitten) waarmee een luchtiger beslag kan worden verkregen dan met patentbloem.

Over dat meel vond ik trouwens nog een heel verhaal in een een artikel van De Molenaar.

Tot slot kwam ik nog wat nuttige tips tegen die ik jullie zeker niet wilde onthouden:

 • Gebruik ingrediënten in de juiste verhouding. Weeg, ga niet af op uw “gevoel”.
 • Los de gist eerst op in lauwwarme melk (of water) voor dit aan het beslag wordt toegevoegd.
 • Droog de vulling (krenten, rozijnen) na het wassen.
 • De vulling moet gelijkmatig over het beslag verdeeld zijn.
 • Roer tot een glad beslag is ontstaan (zonder klonten) en sla dit enkele minuten door. Beslag doorslaan, zult u zich misschien afvragen. Om de lucht uit het beslag te verwijderen wordt de beslaglepel langzaam door het beslag gehaald, waardoor “wegrijzen” van het beslag wordt voorkomen.
 • Laat het beslag op een lauwwarme en rustige plaats ongeveer een uur rijzen. Van huis uit kan ik me herinneren dat de emmer met een vochtige theedoek werd afgedekt om uitdrogen van het beslag te voorkomen.
 • Gebruik bij voorkeur een ijsknijper of anders twee eetlepels om het beslag in de olie te laten glijden. Doop ijsknijper of lepels vlak tevoren in de hete olie om vastplakken van het beslag te voorkomen.
 • Bak 6 minuten bij een olietemperatuur van 180 °C. Uit een test van de Consumentenbond bleek dat de meeste geteste elektrische friteuses de temperatuur niet juist weergeven. Vier van de vijftien friteuses haalden de 180 °C niet, zelfs niet op de hoogste stand. Gebruik daarom een frituurthermometer of test anders met een stukje brood, dat binnen 45 tot 60 seconden bruin en knapperig moet worden.
 • Laat de bollen goed uitlekken. Bijvoorbeeld in een vergiet met keukenpapier.
 • Filtreer de olie na het bakken.
 • Ververs de olie tijdig. Als gevolg van regelmatig verhitten en afkoelen en contact met water en lucht verandert de samenstelling en ontstaan afbraakproducten. De olie wordt donkerder (donkerbruin of zelfs zwart), gaat stinken, wordt stropiger, gaat walmen en de grote bellen bij verse olie gaan over in kleine belletjes. Herkent U een van deze fenomenen, ga dan over op verse olie. Anders wordt U gestraft met ranzig smakende bollen en een flink portie afbraakproducten, die uw gezondheid kunnen schaden. Vuistregel: vervang de olie na vijf tot zeven keer frituren.

Tot slot nog even de bron voor al dit lekkers.

Ik krijg er nu al honger van.

10 Responses to “Oliebollen”

 1. Michel says:

  Ze zijn heerlijk geworden. Foto’s volgen ;)

 2. Henk Werk says:

  Michel,
  Niet netjes om zonder toestemming en zonder bronvermelding de tips letterlijk van mijn webpagina http://home.hccnet.nl/h.werk/Oliebollen.htm over te nemen. Het copyright lap je aan je laars! Je mag ze laten staan op voorwaarde dat je de bron vermeldt.
  Henk Werk

 3. Michel says:

  Hoi Henk,

  Je staat wel degelijk al sinds het plaatsen van dit bericht in 2005 netjes vermeld als de originele bron (zie de op één na laatste regel). Ik kan me voorstellen dat je dat over het hoofd hebt gezien, maar kijk in ieder geval even of het wel terecht is voor je me aan de schandpaal nagelt.

  Neemt natuurlijk niet weg dat ik nog steeds erg blij ben met je zoekwerk. Ik hoop dan ook dat je het als een uiting van waardering kunt zien dat ik juist jouw werk hier heb geplaatst zodat ook mijn lezers er van kunnen genieten. Onder weblogs onderling is dat overigens redelijk normaal (en dan inderdaad ook met bronvermelding, niemand houdt van plagiaat). Imitation is the sincerest form of flattery :)

 4. Michel says:

  Overigens wordt dit jaar alweer het derde op een rij dat ik dit recept ga gebruiken voor mijn oliebollen :9

 5. Henk Werk says:

  Hallo Michel,
  De ‘verborgen’ link heb ik over het hoofd gezien, mijn excuses daarvoor. Neemt niet weg dat ik het op prijs had gesteld als je tevoren toestemming had gevraagd. Die had je in dit geval gekregen. Het is in ieder geval mijn zorgvuldige manier van werken als ik van andere personen, bedrijven of instanties teksten plaats op een van mijn webpagina’s.
  Henk Werk

 6. ingrid savelkoels says:

  waarschijnlijk een hele rare vraag van mij omdat ik er nergens iets over vindt: ik ga er 60 vanmiddag bakken voor vanavond: hoe warm je ze het beste weer op????

 7. ingrid savelkoels says:

  waarschijnlijk een domme vraag ik vindt er namelijk nergens iets over hoe warm ik vanavond de vanmiddag gebakken 60 oliebollen het beste weer op?

 8. Michel says:

  @Henk: Op jouw sites houd je als naslagwerk inderdaad erg nauwkeurig alle bronnen en referenties bij. Ikzelf zie mijn weblog als een meer informeel medium, met een wat minder hoge informatiewaarde. Als mensen echt meer willen weten, klikken ze wel door naar de bron, die in dit geval inderdaad erg informatief is.

  @Ingrid: Ik ben allesbehalve een expert op het gebied van oliebollen, maar in mijn ervaring blijven ze het lekkerste als je ze op een lage temperatuuur (zeg 70-100 graden) een paar minuten in de oven legt zodat ze`weer volledig warm worden. Ik heb er toevallig net twee in de oven liggen om zometeen op te smikkelen :)

  Misschien dat Henk een betere suggestie heeft?

 9. Eef says:

  OMG, laten we even moeilijk gaan doen over het al dan niet geoorloofd plaatsen van een oliebollenrecept. Als je je DAAR al druk om maakt heb je wel een heel arm leven!
  Happy New Year!