Gedragscode voor weblogs: nodig?

Wat Tim O’Reilly, voor velen bekend van de boeken, dacht toen hij riep om een gedragscode voor blogs weet ik niet, maar hij is in ieder geval vastberaden er mee verder te gaan en Wikipedia-oprichter Jimmy Walles is ook van de partij. Er is ondertussen zelfs een running draftversie waar hardt wordt verdergewerkt aan de zogenaamde “Blogger’s Code of Conduct”. Die zou dan uiteindelijk moeten verschijnen op bloggingcode.org, een domein dat helaas ondertussen al door een domeinboer is weggekaapt.

In het kort komt de inhoud van de BCC, zoals er ook wel naar wordt verwezen, hier op neer:

  1. Neem de verantwoordelijkheid op voor je eigen woorden, maar ook voor de commentaren die je toelaat op je weblog.
  2. Zeg niets online dat je niet in het echte leven zou zeggen.
  3. Probeer eerst een conflict met de betrokken persoon op te lossen voor je publiekelijk reageert.
  4. Grijp in als je meent dat iemand onterecht wordt aangevallen.
  5. Aanvaard geen anonieme commentaren.
  6. Negeer lezers die met commentaren opzettelijk onrust willen zaaien.

Civility Enforced logo

Wie zich aan deze richtlijnen houdt, mag zijn weblog “Civility enforced” noemen en voorzien van de bijbehorende badge. Voor alle anderen is er het “Anything goes” label, wat zo veel zou moeten betekenen als:

This is an open, uncensored forum. We are not responsible for the comments of any poster, and when discussions get heated, crude language, insults and other “off color” comments may be encountered. Participate in this site at your own risk.
Anything Goes logo

Nu rijzen mij direct twee vragen. Allereerst: hebben we zo’n gedragscode wel nodig? We hebben tenslotte al jaren een gevoel van netiquette. Dat is echter een breed begrip en nooit erg specifiek opgesteld, dus een extra formulering voor de kunst van het webloggen kan natuurlijk geen kwaad.

Ten tweede vraag ik mij dan af of twee labels wel voldoende zijn. Als ik even naar mijn eigen weblog kijk, dan verdien ik dat label “civility enforced” niet eens. Ik schrijf zelf weliswaar met een zeker verantwoordelijkheidsgevoel, en ook mijn comments staan onder zekere moderatie, maar anonieme comments staan bij mij niet uit. Hell, Wikipedia was toch ook lange tijd open voor anonieme gebruikers? Toch heb ik wel het idee dat de boel hier over het algemeen vrij beschaafd blijft. Een “anything goes” free-for-all warzone zou ik het in ieder geval niet willen noemen.

Genoeg werk nog aan de winkel dus, voor die gedragscode voor webloggers. Zeker gezien alternatieven die reeds bestaan.

Comments are closed.